4.4.14

Lånen ökar i Raseborg

Under årets tre första månader registrerades 88 853 lån i Raseborgs stadsbibliotek, vilket är 2 % mera än under samma period år 2012. Störst är ökningen i bokbussen, hela 52 %. Också i Ekenäs, Svartå och Tenala har utlåningen ökat märkbart. I Pojo och Bromarv har utlåningen minskat medan den i Karis är på ungefär samma nivå som tidigare. Till ökningen bidrar att allt fler upptäcker bokbussen, Ekenäs bibliotek har renoverats och Höjdens skola i Tenala har satsat stort på läsning. Detta visar att biblioteket är viktigt för kommuninvånarna och att dess roll är allt annat än överspelad, vilket ibland påstås.

Bokbussens besök är efterlängtat i många byskolor och daghem.


I Ekenäs bibliotek, som renoverades 2013, var lånen 42 789 vilket är 17 % mera än före renoveringen. Orsakerna till ökningen är troligtvis flera. I samband med flyttningarna från och till bibliotekshuset har personalen grundligt gått igenom allt material och gallrat ut sådant som är föråldrat och i dåligt skick, vilket gör att de nyare böckerna kommer fram bättre. I vissa böcker kan man hitta en liten lapp med texten "personalen tipsar", det betyder att någon i personalen har läst boken och rekommenderar den.


Bokbeståndet är uppfräschat.

Vi har också satsat på att göra det lättare för besökarna att hitta, dels genom en mer logisk hyllordning och dels genom att ställa ut mera böcker än tidigare, både i temautställningar, nyhetshyllor och i de vanliga hyllorna. Många besökare har berättat att de lättare hittar böcker nu än förr, särskilt på barnavdelningen, som blivit öppnare och mer överskådlig. På barnavdelningen är ökningen hela 41 % och särskilt småbarnsfamiljer verkar ha hittat till bilderbokshörnan med de färgglada boktrågen, leksaker och sittdynor. Nu hoppas vi bara att bokanslaget räcker till att köpa nya böcker i takt med att de gamla slits ut.

Småbarnens egen avdelning är populär.


Det är också glädjande att se besökare som tar av sig ytterkläderna och till och med skorna för att vistas i biblioteket en längre stund, de nya sofforna och länstolarna i glada färger är i flitig användning. Biblioteket är ett ställe där man trivs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar